SHOQËRIA NË FOKUS Temperatura tek fëmijët

Sot do të flasim për lidhjen e temperaturës dhe kancerit, kjo është edhe për prindërit e fiksuar që çdo rritje të temperaturës alarmohen, në fakt temperatura nuk është aq e keqe, Hipokrati në një thënie të tij ka thënë që fëmijët që kanë pasur temperaturë kur kanë qenë të vegjël  kanë më pak probabilitet për të zhvilluar kancer më vonë. Në fakt edhe studimet e mëvonshme rreth shek.  19,20 kanë treguar që fëmijët që kanë kaluar temperaturë në fazë të hershme kanë probabilitet të pakët për të zhvilluar kancer më vonë. Edhe një studim i vitit 1998

Kanë treguar se fëmijët  95%  te rasteve që janë përballur me  një temp të lartë  kanë një rënie të predispozitës me 5 deri 32%.

Në fakt shumë prej sëmundjeve ne nuk i kemi lënë të zhvillohen pra që ta arrijnë kulmin e temperaturës, kjo sepse ne direkt i japim fëmijës antibiotik sa ai fillon të ketë një temë të vogël ose edhe me vaksinat që bëjmë kjo ndikon që ne të mos leme asnjëherë temperaturën të zhvillohet.  Kuptohet që për zhvillimin e kancerit ka edhe faktorë të tjerë siç është ; duhanpirja, alkooli, ndotësit e ndryshëm etj. A është vetë temp që ne na mbron nga kanceri\? Përgjigjja është se sistemi imuntitar ka tri mekanizma. E para janë antitrupat , antitrupat janë proteina të cilat sulmojnë patogjenët, antigjenët. Kemi edhe përgjigje imunitare që vijnë nga limfocitet  në përgjithësi çdo infeksion që shkaktohet nga antitrupat merr përgjigje nga imuniteti ynë, përgjithësisht foshnjat e janë të pajisur me antitrupa nga nëna këto i marrin me anë të gjirit. Nëse fëmija sëmuret është përgjigja t1 pra ajo celulare me pas ajo e antikorpe.  Përgjigjja celulare aktivizohet kur bakteri ndodhet brenda në qelizë  ndërsa përgjigja me antikorpe futet në lojë kur patogjeni futet në qarkullim të gjakut. Megjithatë trupi ynë mëson se ka gjera brenda organizmit që nuk sulmohen si për shembull proteinat e ushqimeve por fatkeqësisht brenda tyre  futen edhe qelizat kancerogjene. Pra qelizat kancerogjene janë qeliza të trupit tonë pra që prodhohen dhe që shkatërrohen,  por ka raste kur trupi ynë këto qeliza nuk i shkatërron pra i njeh si pjesë të sajën kjo është arsyeja e zhvillimit të kancerit dhe shumimin të këtyre qelizave në trupin tonë.  Ne 1829  një paciente me kancer gjiri e cila ishte në fazën më të zhvilluar të saj pra ajo po priste vdekjen kalon në një temperaturë u dhe u vu re që qelizat kancerogjen kishin humbur funksionin pas disa javësh pacientja ishte shpëtuar kjo sëmundje. Kjo qe edhe arsyeja që u bënë studime dhe u hulumtua shumë me këtë pjesë. Më pas u fut në përdorim kimioterapia kjo sepse ishte edhe me e lehtë në përdorim . Sot kemi shumë kancera që nuk vetshërohen dhe për këtë akuzohen atibiotikët. Infeksionet akute japin regres të sëmundjeve kancerogjene ndërsa kroniket jo. Madje sistemi imunitar me anë të infeksioneve kronike mund ta favorizojë kancerin . Temperatura e lartë përmirëson performancën e sistemit tonë imunitar.